tiistai 13. elokuuta 2013

Nopiasti hyvää herkkua

Oli sellainen päivä, että oli pakko saada jotain ihanaa jälkiruokaa ja kaapista ei tuntunut löytyvän kuin suklaata ja ihan perusraaka-aineita. Joten päätin testata suklaafondantea.



4:lle

50g voita
0,5dl sokeria
1 muna
0,8dl vehnäjauhoja
0,2tl leivinjauhetta
0,5rkl kaakaojauhetta
50g suklaata
muutama tippa rommiaromia (ei pakollinen)

Lisäksi:
0,5 dl vaahdotettua vispikermaa
mansikoita/vadelmis yms.
sitruunamelissanlehtiä/tomusokeria


Vatkaa huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää kuivat aineet seoksena.Sulata paloiteltu suklaa mikrossa keskiteholla välillä sekoittaen. Lisää suklaasula (ja rommiaromi) taikinaan. Kaadoin seoksen rasvattuihin annosvuokiin, mutta hyvin käy myös esim. muffinivuoat. Paista 200 asteessa n. 9 min. Fondant saa jäädä keskeltä pehmeän suklaiseksi. Anna jäähtyä hetki. Tarjosin itse vain mansikoiden kera, kun kermaa ei sattunut olemaan.


Astetta ruokaisampaa salaattia







Työkaverilta sain ohjeen tähän salaattiin, suolainen, mutta silti makea ja lisäksi sisältää vielä kivasti proteiineja.

Meetwursti-raejuustosalaatti:


Meetwurstia
Suolakurkkua
Paprikaa
Omenaa
Purjoa
Raejuustoa
Persiljaa koristeeksi

maanantai 12. elokuuta 2013

Saunaillan ratoksi




Tämä on Maku-lehdestä muutama vuosi sitten bongattu ohje, hieman erilaisempi versio normaalista lihapadasta. Ainoa ongelma tässä vain on, että tähän tulee savuolutta ja sitä ei aina tahdo löytyä. Joten olen käyttänyt korvaavana savusuolaa ja tervaolutta (tai vahvaa olutta), ajaa saman asian.

`Karjalanpaistin oloinen, mutta tuoksussa terva. Mehevä ja yllättävän makoisa erikoispata vaikka saunaillan päätteeksi`. (Maku lehden raadin arvio)



Tervainen lihapata:

10 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
1rkl voita
1plo= 0,33L savuolutta
1pkt= 170g pekonia
700g naudan paistia
2 palsternakkaa
2 porkkanaa
2tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
1rkl hienoa sokeria
1-2rs (a´30g) tervapastilleja
2,5dl lihalientä

Kuori ja lohko sipulit. Kuumenna voi pannulla. Lisää sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä vajaa puolisen tuntia niin, että ne karamellisoituvat. Kaada olut loppuvaiheessa joukkoon ja kiehauta.
Hienonna pekoni ja paloittele naudanpaisti kuutioiksi. Ruskista pekoni omassa rasvassaan paistinpannulla ja siirrä pataan. Ruskista lihakuutiot voissa 2-3 erässä. Lisää pataan.

Kuori ja kuutioi palsternakat ja porkkanat lihojen seuraksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää myös sokeri, tervapastillit, lihaliemi ja olutliemi sipuleineen pataan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Koristele persiljalla ja tarjoa esim. muusin kanssa. Seurana meillä tällä kertaa oli Slayer punaviiniä.



Pikkusuolaista





En nyt muista tarkkoja raaka-aine määriä, kun näihin tulee laitettua mitä jääkaapista sattuu löytymään.  Helppoa iltapalaa ja moniin juhliin on tullut tehtyä eri versioina pienenä suolaisena tarjottavana.

Savupororieskarullat

Rieskaa (neliskanttisia,;kostutin kasvisliemellä)
Savuporoa
Kylmäsavuhärkä leikkelettä
Suolakurkkua
Kaprista
Aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa
Ruohosipuli tuorejuustoa
Ripaus suolaa ja mustapippuria
Pilkoin vielä sekaan tuoretta persiljaa

maanantai 13. toukokuuta 2013

Koskenlaskijanlohikeitto

Tämä on eräs meidän lempiruoistamme, ihanan kermainen ja täyttävä koskenlaskijanlohikeitto. Tätä oli jopa pääruokana häissämmekin <3



Koskenlaskijanlohikeitto:


(6 annosta)


500g lohifilettä

500g perunaa
300g porkkanaa
1/2 purjoa
1 sipulia
2 L vettä
1/2 pkt koskenlaskijan maustamaton sulatejuustoa
n.3dl kuohukermaa
1/2 L maitoa
tilliä
kalafondia (tai kalaliemikuutio)
suolaa
valkopippuria

Fileoi lohi, kuutioi. Pilko myös perunat ja porkkanat kuutioiksi. Silppua sipuli ja purjo.

Laita perunat, porkkanat ja lohikuutiot kattilaan ja kiehauta vedessä lähes kypsiksi. Kaada siivilän läpi vedet pois. Lisää sekaan kuohukerma, maito, sipulit, purjo, kalafondi ja mausteet. Kiehauta hetki. Lisää nestettä tarvittaessa (kerma/maito/vesi). Lisää lopuksi koskenlaskijan sulatejuustoa ja pilkottua tilliä. Tarkista vielä maku.





tiistai 16. huhtikuuta 2013

Herkutteluhetkiin


Pidän voileipäkakkujen teosta, varsinkin lihavoileipäkakkujen. Meillä on niitä lähes aina juhlissa tarjottavina :D Nyt tuntuu, että tarvitsisin uusia ideoita täytteisiin. Jotenkin sitä niin vanhoihin kaavoihin kangistuneina tekee aina samantapaisilla ohjeilla.








keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Valkosipulietanat


Tämä herkku jakaa mielipiteitä, toiset rakastaa ja toiset vihaa. Tässä ystävältäni saama huippuhyvä ohje valkosipulietanoihin.




24 etanaa+
100g voita
1 valkosipulin kynsi
1 salottisipuli
3 rkl persiljaa hienonnettuna
2 tl sitruunan mehua
suolaa ja valkopippuria

Huuhtele etanat ja anna kuivahtaa. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Hienonna valkosipuli, salottisipuli ja persilja. Sekoita maustevoin ainekset tahnaksi.Laita etanat etanapannun jokaiseen koloon ja päälle reilu nokare tahnaa (aurajuusto sopii myös).Kypsennä etanoita uunissa 5–10 min, kunnes voi tirisee ja on saanut hieman väriä. 

Kotimme bohoa kesätunnelmaa

Tämän vuoden aikana on monenkin kodin sisustukseen levinnyt boheemi tyyli. Kuin myös meillekin. On jotenkin vapauttavaa ol...